hits

Robert's Photography and Digital Art | Foto og Photoshop Guider

Blogglisten
Free Mass Ping
Google PingBLAAFARVEVÆRKET

  • 10.05.2016 kl.14:39

I dag skal jeg vise dere noen bilder fra Blaafarveværket  i Modum kommune. Bildene ble tatt på en dagstur vi hadde med familien sommeren 2013. Men jeg vil dele mine bilder og vise frem dette flotte stedet, nå som endelig sommeren er kommet her på østlandet.
Dette står om Blaafarveværket på Wikipedia
Blaafarveværket (opprinnelig Det Kongelige Modumske Blaafarveværk, senere Modums Blaafarveværk) er en tidligere norsk gruvebedrift i Åmot i Modum i Buskerud som utvant koboltmalm o g brukte det til fremstilling av koboltblått

Verket ble grunnlagt av Frederik VI i 1776. Som kongelig verk ble Blaafarveværket aldri noe overskuddsforetak, men var likevel en av få bedrifter med varig betydning fra merkantilismens tidsalder, spilte en viktig rolle i norsk handel med bl.a. Danmark, Holland og land i Asia og fikk avgjørende betydning for norsk økonomi i tiden rundt 1814.Etter  Napoleonskrigen ble bedriften overtatt av de private eierne baron Benecke og Benjamin Wegner, og deres eierperiode 1821?1849 blir kalt verkets storhetstid. Det var da Norges største industribedrift og dekket 80 % av verdensmarkedet for blåfarve.Farven fremstilt av Blaafarveværket ble hovedsakelig benyttet i papir-, porselens- og glassindustrien, og verket eksporterte størstedelen av produksjonen av blåfarve til utlandet. På hjemmemarkedet er blåfarven særlig kjent fra kongelig dansk porselen. Kobolt var et av verdens mest ettertraktede metaller og dyrere enn sølv.

Som en tradisjonell gruvebedrift bestod Blaafarveværket av en gruvevirksomhet under ledelse av en bergmester, som hentet malmen ut av fjellet, og et hyttevesen under ledelse av en hytteinspektør, som foredlet malmen til koboltblått. Bergmesteren og hytteinspektøren utgjorde sammen med overdirektøren direksjonen ved Blaafarveværket.


 

På grunn av konkurranse fra syntetisk ultramarin og den økonomiske krisen under revolusjonene i 1848 gikk Blaafarveværket konkurs i 1849 og virksomheten opphørte helt i 1898. Bygningsmassen og gruvene ble på 1970-tallet overtatt av Stiftelsen Modums Blaafarveværk, som har gjort verket tilgjengelig for publikum som museum og kunstgalleri.


 

Anlegget er gjenskapt som bergverksmiljø slik det var i tiden rundt 1840, og har i tillegg årlige kunstutstillinger. Du finner mer om Blaafarveværket på Wikipedia og deres hjemme side.

Her er flere av mine bilder fra Blaafarveværket. Noen av bildene er redigert med foskjellig effekt for å vise at ett bilde kan bli helt forskjellige med forskjellig stemmning. Du finner alle bildene på min facebook side

Sjekk gjerne ut noe av det andre jeg har Skrevet:
1.    HDR
2.    MACRO FOTOGRAFERING
3.    KREATIV BAKGRUNN
4.    MUSTANG SALLY

 

#natur #Blaafarveværket #museumstreetview #Cityscape #landskap #foto #fotoblogg #fotograf #hobby #hdr #photoshop #bilder #Photomatix #rpandda #drammen #modum 

6 Kommentarer

Anne Grethe Seljordslia

10.05.2016 kl. 14:54
Veldig flotte bilder! Moro å se hvor mye redigering har å si for utrykket i bildet
Anne Grethe/FotoSeljordslia: Ja, derfor jeg liker å gjøre forskjellige versjoner av bilder

dvergpinschere i mitt hjerte

10.05.2016 kl. 16:58
Mange flotte bilder! Morsomt å leke seg litt også..blir liksom et helt annet bildet..Flott!
dvergpinschere i mitt hjerte: det forandrer hele bildet med forskjellig effekter.

Vibeke Alvestad Johansen

11.05.2016 kl. 20:03
Hei! Så flotte bilder du tar og lager! Er veldig glad i redigering jeg også. Dette setter jeg på lista mi over fotosteder jeg må besøke :-)
Vibeke Alvestad Johansen: Tusen hjertelig takk for den flotte tilbakemeldingen. Det setter jeg stor pris på.

Skriv en ny kommentar

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no