hits

Robert's Photography and Digital Art | Foto og Photoshop Guider

Blogglisten
Free Mass Ping
Google PingUGANGPROSJEKTET

  • 14.01.2017 kl.19:26

 UGANGprosjektet er ett kommunalt prøveprosjekt i Drammen, hvor lokale og internasjonale grafitti kunstnere setter sitt preg på  byen. Både kommunale undergangene og private bygg har fått storartet kunst på veggene sine. Her er av de bildene jeg har tatt av den fabelaktige kunsten som er blitt en stor del av Drammen by og drammenserne identitet. Selv om meningene har vært delte, men prosjektet ble en stor suksess.

Bildene er redigert med Lightroom Mobile og Snapseed.Ugang´s historie

Ugangprosjektet startet i 2014 som et kommunalt prøveprosjekt, gjennom bylivsprogrammet. Frem til februar samme år hadde Drammen kommune praktisert nulltoleranse for graffiti, men åpnet for at private huseiere selv kunne tillate gatekunst på sine respektive bygg. 

På initiativ fra en lokal graffitikunster, Eric Ness Christiansen, ble det fremlagt en plan for dekorering av samtlige underganger i bykjernen med graffiti og kunst. Prosjektet fikk navnet Ugang, et ordspill på ugagn og undergang.

 


 

I 2014 ble det malt 6 underganger i sentrum og 1 vegg på Grønland, Strømsø. Responsen fra publikum var utelukkende positiv, noe som førte til at prosjektet ekspanderte året etter. I tillegg til at kommunen tillot dekorering av flere underganger enn året før, stilte også flere private aktører vegger til rådighet for lokale og internasjonale kunstnere.


I 2015 ble det malt hele 11 underganger, 1 bru og 7 veggmalerier. Internasjonale kunstnere som blant annet Sofles, TelmoMiel og Felipe Pantone var med på å sette sitt fargerike preg på byen, i tillegg til nærmere 40 lokale graffitimalere. Hele prosjektet ble også dokumentert av den anerkjente australske filmskaperen Selina Miles.


Flere av kunstverkene som ble laget under Ugang 2015 har høstet stor anerkjennelse i både innland og utland, og ble blant annet omtalt på den kjente kunstbloggen Saachi som en av verdens mest interessante happenings i august.

 

Sammen med Philanthrophoto ble det i etterkant av prosjektet trykket fine art prints av tjue ulike motiver fra undergangene og veggene. Disse ble fremvist på utstillingen "Street 2 Art" hvor overskuddet på over 70 000,- fra utstillingen gikk til Kirkens Bymisjon. Det resulterte i i ferieopplevelser for over 30 vanskeligstilte barn.

 

I 2016 gjentar vi suksessen og flere av de kjente navnene vender tilbake sammen med en rekke nye. Men mye er fortstatt under planlegging ettersom vi fortsatt trenger bidragsytere

 
Eric Ness Christiansen!

 

Grafitti kunstnerene som har bidratt til prosjektet finner du på siden til UGANGprosjektet Pluss alt annet du måtte ønske å vite mer om.
Så hva synes du om bildene? Jeg håper UGANGprosjektet fortsetter også i 2017, i mine øyne gjør det Drammen by mer fargerik og det setter sitt preg på by bildet.


Følg meg gjerne på Facebook, Flickr og Adobe Portfolio også det setter jeg pris på. Du finner også noen Photoshop Guider jeg har laget på min YouTube.

 

Vi høres snart igjen med nye opplæringer og bilder.
 

Robert's Photography And Digital Art
All Rights Reserved ©2017  
Foto og tekst: Robert Pedersen  


#foto #fotoblogg #fotograf #hobby #adobe #lightroom #mobile #bilder #sonya200 #rpandda #drammen #streetart  #ugangprosjektet #snapseed #mobileedit

 

10 Kommentarer

Znippen.no

14.01.2017 kl. 20:19
Så kult :D Håper du har en fin helg! Feel free til å ta en titt innom bloggen min og følge den på facebook :)
Znippen.no: Tusen takk. Skal ta en tur innom bloggen din og sjekke ut fb siden din. Du må gjerne like min fb side også

dvergpinschere i mitt hjerte

14.01.2017 kl. 22:04
Ja dette syns jeg også har vært flott! og har gjort Drammen by fargerik!! Elsker bildene dine! og er så glad i disse fargerike eventyrbildene! :-) Ha en god kveld!
dvergpinschere i mitt hjerte: Tusen takk. Dette setter jeg utrolig stor pris på å høre. Ja byen blir mer fargerik og gjør den mer levende og urban

Laila Marina

14.01.2017 kl. 23:42
Kult! Liker street art jeg. Syns det spesielt er Nice i underganger, som ellers er litt dystre og skumle :)
Laila Marina: Tusen takk. Jeg er også fan av Street art og grafitti, som du sier kan det gjøre grå og kjedelige underganger til ett fargekart

Hanne

16.01.2017 kl. 23:03
At Drammen kom til å bli en fargerik by var absolutt ikke noe jeg hadde sett for meg. Har kjørt mang en runde rundt om i Drammen, og følt det grå og kjedelige som lengtet etter å "spise opp" all rest av farge i gatene. Dette er da noen år siden.. :) Veldig godt å se de friske fargene! :)
Hanne: Ja Drammen er blitt en utrolig flott by. Og jeg mener alle byer bør kjøre i gang med lignende prosjekter for å gjøre grå og kjedelige underganger til lerreter for grafitti kunstnere. Det vil gi bedre trivsel for innbyggerne med litt mer farger.

Fotokjerringa

27.01.2017 kl. 14:21
Så bra prosjekt :). Og flotte bilder av tøff kunst :)
Fotokjerringa: Tusen hjertelig takk for det. Jeg liker prosjektet godt jeg, det er det ingen tvil om. Og streetart generelt egentlig.

Skriv en ny kommentar

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no