hits

Robert's Photography and Digital Art | Foto og Photoshop Guider

Blogglisten
Free Mass Ping
Google PingDET GYLDNE SNITT #FOTOTIPS

  • 14.02.2017 kl.12:16

Hei og hå folkens.

Nå kommer det ett aldri så lite fototips. Vi skal snakke om Det gyldne snitt, og hva det er og hvorfor denne regelen er så viktig.

For å kunne bryte regler må man først kunne dem. Den mest brukte og viktigste komposisjonsregelen må være reglen "Det Gyldne Snitt". "The Rule of Thirds" (som Jeg pleier å bruke) er en "tommelfingerregel" eller retningslinje som gjelder for prosessen med å komponere visuelle bilder som design, film, malerier og fotografier. Du kan lese mer på Wikipedia også om du ønsker å vite mer.

Bildene i denne posten er tatt av meg med mitt gamle Sony A200 kamera. Bildene er fra Drammen, Gullskogen Gård, Blaafarveværket og Valdres. Bildene er fra Arkivet mitt og ble tatt i 2013. 


Det gyldne snitt er en matematisk utregning av det mest visuelt tilfredsstillende punktet på en gitt linje. La oss si at du har linjestykket AB. Hvis punktet S deler AB i to slik at forholdet mellom AB og AS er lik forholdet mellom AS og BS, vil S dele linjestykket i det gyldne snitt. Kort sagt, den minste delen forholder seg til den største som den største forholder seg til hele linjestykket, og forholdstallet vil alltid være 1,6180. Slik:

 

Om du forestiller deg det gyldne snitt innenfor den rektangulære rammen til et fotografi så vil det se slik ut:EKSEMPEL:

 


Ideen er da at om man plasserer hovedelementene (hovedmotivet) i det gyldne snitt, så vil et bilde bli mer balansert og visuelt attraktivt, i motsetning til om de blir plassert for eksempel i midten.
Det finnes flere forskjellige gyldne snitt i et rektangel, setter du alle sammen vil de danne et lite rutenett, med en firkant i midten. Dette rutenenttet minner veldig mye på en annen, mye brukt komposisjonsregel innen fotografi, nemlig the rule of thirds. Denne regelen er basert på det gyldne snitt, men er en forenklet utgave av den. Den går ut på at om man deler et bilde inn i ni like store firkanter, så vil hjørnene rundt firkanten i midten være regnet som de mest visuelt tilfredstillende stedene å plassere de viktigste elementene i bildet. Ellers bør horisonter og lignende følge strekene.

DET GYLDNE SNITT (de røde merkene er det "golden point"): 
THE RULE OF THIRDS (de røde merkene er det "golden point"):Det gyldne snitt finnes overalt i naturen og på menneskekroppen. Det sies at dette delingsforholdet finnes mellom lengden fra skulderen til fingertuppene og lengden fra albuen til fingertuppene, og lengden på bena i forhold til lengden fra kneet til tærne. Dette er en enkel komposisjonsregel som i de aller fleste tilfeller skaper et velbalansert bilde. Både arkitekturen og malerkunsten har benyttet seg av denne regelen i lange tider, blant annet kan man finne elementer av det gyldne snitt i Parthenon-tempelet i Hellas og i Kheopspyramiden i Egypt.

Det gyldne snitt og the rule of thirds er regler som alle nybegynnere innen foto bør lære seg grundig med en eneste gang. Kan du en regel godt, er den nemlig mye enklere å bryte den... Og det er fult lovlig så lenge komposisjon blir bedre av det.


Du finner flere Fototips HER.
Det var alt jeg hadde på hjertet for denne gang.

Takk for at du tok deg tid til å ta en tur innom bloggen min, setter pris på det. Du kan også følge meg på Facebook, Flickr og Adobe Portfolio. Du finner også noen Photoshop Guider jeg har laget på min YouTube
 

Vi høres snart igjen med nye opplæringer og bilder. 
______________________________________________


Robert's Photography And Digital Art 
All Rights Reserved ©2017
Foto og tekst av: Robert Pedersen

______________________________________________

ANDRE INNLEGG DU KAN LESE MENS DU VENTER PÅ NESTE POST

______________________________________________

#foto #fotoblogg #fotograf #hobby #fototips #fotoguid #detgyldenesnitt #ruleofthirds #komposisjon #rpandda #drammen #gullskogen #gård #elv #foss #fossefall #vann #fjell #skog #hytte #dyr #kalv #natur #himmel #skyer #båt #gullskogengård #blåfargeværket #Blaafarveværket #valdres

______________________________________________

4 Kommentarer

Elevele

14.02.2017 kl. 18:34
Jeg hadde om dette for en tid tilbake på et fotokurs og må si det liksom gikk opp et lite lys da :) Bare man veit om slike "småting" (som egentlig ikke er små i den store sammenheng) så blir liksom alt litt mer klart med en gang :)
Elin Slåen: Ja det er en fin huske regel. Men man trenger ikke alltid følge den.

dvergpinschere i mitt hjerte

14.02.2017 kl. 18:39
Så flotte og godt forklarte tips! ja jeg prøver..men syns noen ganger et midtstilt motiv også er fint..men skjønner logikken i det..:-)
dvergpinschere i mitt hjerte: Takk. Jeg følger ikke den alltid selv heller. Det kommer ann på hva motivet er osv. Midtstilt motiv er noe jeg bruker mye på streetart bildene i grunn.

Skriv en ny kommentar

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no